Hausdörfer stottertherapie

Anders denken over stotteren

Zo werkt het

Vrij worden van stotteren is het veranderen van een mindset. Met de aanpak van het Hausdörfer-instituut hoef je niet meer te vechten, maar werk je juist minder hard. Je houdt weer energie over. De methode maakt gebruik van drie belangrijke middelen. Deze zijn niet moeilijk of ingewikkeld, maar liggen heel dichtbij en ín jezelf.

v

Focussen op je stem

Met de methode van Hausdörfer leer je je bewust te focussen op je eigen stem. Dat is een heel natuurlijk gereedschap, want iedere baby leert op die manier praten. 

Oordelen loslaten

Stotteren is niet slecht. En als als je stottert, betekent dat niet dat je minder goed bent dan de ander. Wij helpen je om vrij te worden van gedachten over je spraak. Om je eigen oordeel daarover los te laten, maar óók het oordeel van anderen.

'Ik kan'

Tijdens de cursus krijg je zelfvertrouwen door te ervaren dat je het kunt. Je leert onder onze begeleiding je eigen stem te sturen. Hiermee bewijs je jezelf dat je elk stemgeluid kunt maken. Dat je je stem op alle manieren kunt sturen en vormen, en dat je dus vrij kunt spreken. Vrij van stotteren.

 

Het uitgangspunt van de Hausdörfer-methode

De Hausdörfer-methode is uniek in Nederland. In tegenstelling tot andere stottertherapieën  zien wij stotteren niet als een lichamelijke afwijking. Iemand die stottert, praat namelijk heel normaal tegen een hond of een baby, of als er niemand in de buurt is. Ook hebben de meeste stotteraars geen problemen als ze zingen. Dat laat zien dat er fysiek niets mis is, maar dat er iets anders aan de hand is.  
Recente wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de aanleg voor stotteren breder moet worden gezocht dan in spraak-motorische processen. Temperament en de cognitief-emotionele ontwikkeling van het kind spelen een belangrijke rol bij het aanleren, in stand houden en mogelijk verergeren van stotteren.

Stotteren is een gevolg van spanning en angst 
De stottertherapie van het Hausdörfer-instituut sluit aan op deze bevindingen. Onze methode baseert zich op de gedachte dat stotteren een gevolg is van opgebouwde spanning, angst en onzekerheid bij het spreken. Door “ik kan het niet” steeds weer te denken en te ervaren, wordt het stotteren in stand gehouden.

Onze methode herstelt het vertrouwen in de spraak
De Hausdörfer-methode gaat er van uit dat stotteren niet wordt veroorzaakt door een lichamelijk gebrek of disfunctioneren. We zien stotteren als het onbewust, onhandig aansturen van de spraak door angst en/of spanning bij het spreken. Onze stottertherapie is gericht op het natuurlijk aansturen van de spraak en het wegnemen van spreekspanning. Hierdoor wordt het vertrouwen in het spreken hersteld.

Iedereen kan vrij worden van stotteren
In tegenstelling tot andere therapieën, besteden we geen aandacht aan de ademhaling bij het spreken. Dit is tenslotte een autonome functie waar niemand over na zou hoeven denken. Ook het vormen van mondstanden verdient geen aandacht, omdat iedere stotteraar deze al feilloos vormt als het spreken wél goed gaat (zoals bij het praten tegen een hond of baby). Vrijwel ieder mens kan al vanaf de geboorte (vloeiende) spraakgeluiden maken. Omdat onze natuurlijke spraak niets anders is dan het vormen van dit ongevormde spraakgeluid tot verstaanbare stemklanken, kan ieder mens natuurlijk spreken. Óók de mensen die al een leven lang stotteren! 

De grondlegger: Oscar Hausdörfer (1864-1951)

De Hausdörfer-therapie is gebaseerd op het levenswerk van de Duitse apotheker Oscar Hausdörfer. Hausdörfer was tot zijn twintigste zelf een zware stotteraar die zichzelf (en daarna vele anderen) van het stotteren wist te bevrijden. In 1894 gaf hij zichzelf een verjaardagscadeau door zijn ‘Spreekleerinstituut’ op te richten. Daarna wijdde hij de rest van zijn leven aan het helpen van stotterende kinderen en volwassenen. Zijn aanpak is door zijn eenvoud sterk en doeltreffend.

De methode raakte in vergetelheid
Oscar Hausdörfer overleed 12 december 1951 op 87-jarige leeftijd. Na zijn dood zette zijn dochter Erna zijn levenswerk nog enkele jaren voort. Maar als Erna Hausdörfer in 1975 ook overlijdt, raakt de methode enkele jaren in vergetelheid. In 1982 pakt een oud-cursist van Hausdörfer, Roswitha Schöttke, de draad weer op. Tijdens een zelfhulpcongres van de Bundesvereinigung in Münster vertelde ze over haar ervaringen met de methode die haar vrij had gemaakt van stotteren.

Nu al 35 jaar een succesvolle methode in Nederland
In 1984 volgde Jan Heuvel een workshop van haar tijdens het Bundescongres in Keulen. Jan was tot dat moment een zwaar stotteraar. Hij had al allerlei mogelijke therapieën doorlopen om van het stotteren verlost te raken. Door de methode van Hausdörfer wordt Jan op zijn vijfentwintigste -eindelijk- vrij van stotteren. Hij raakte zo enthousiast over de methode dat hij besloot om zoveel mogelijk andere stotteraars te helpen. In 1988 introduceerde hij daarom de Hausdörfer-methode in Nederland. De methode heeft inmiddels honderden mensen, van heel jonge kinderen tot zelfs ouderen, vrij gemaakt van stotteren.

Jan Heuvel

Jan Heuvel

oprichter van het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken

Jan Heuvel stotterde van jongs af aan. In zijn zoektocht om vrij te worden van stotteren, bezocht hij in 1984 een workshop over de Hausdörfer-methode in Keulen. Geheel tegen zijn eigen verwachtingen in werd hij door deze methode op z’n 25-ste vrij van stotteren. In 1988 introduceerde hij de Hausdörfer-methode in Nederland. In de loop der jaren groeide dit uit tot de succesvolle Hausdörfer-therapie.

Wil je meer weten over de Hausdörfer-therapie?

Bestel dan (één van) onze boeken!